مقایسه انواع اسید های چرب روغن های گیاهی و حیوانی
فهرست مطلب
مقایسه انواع اسید های چرب موجود روغن های گیاهی و حیوانی
امروزه تهیه انواع روغن های گیاهی و حیوانی خالص دغدغه بسیاری از افراد شده است.
بعضی از این روغن ها در ذهن ما خوب و برخی دیگر بد جا گرفته اند.
در اینجا تلاش کردیم تا میزان چربی های موجود در انواع روغن های گیاهی پر مصرف و روغن حیوانی را جمع آوری کنیم تا بتوانید با مقایسه انواع این روغن ها خرید مطمئنی انجام دهید.
تركيب اسيدهای چرب | روغن كلزا | روغن سويا | روغن پنبه دانه | روغن آفتابگردان | روغن زيتون | روغن حيوانی (كره) |
---|---|---|---|---|---|---|
پالمتيك | 4.1 | 10.6 | 21.6 | 7 | 9 | 26.9 |
استئاريك | 1.8 | 4 | 2.6 | 4.5 | 2.7 | 12.1 |
اولئيك | 61.5 | 23.7 | 18.6 | 18.7 | 80.3 | 28.5 |
لينولئيك | 21 | 54 | 54.4 | 67.5 | 6.3 | 3.2 |
لينولنيك | 8.2 | 6.8 | 0.7 | 0.8 | 0.7 | 0.4 |
مجموع اسيدهای چرب اشباع | 7 | 15.4 | 25.6 | 12.8 | 12.1 | 65 |
مجموع اسيدهای چرب غير اشباع | 93 | 84.6 | 74.4 | 87.2 | 87.9 | 35 |
اسید پالمتیک چیست؟
اسید پالمتیک یکی از رایج ترین اسیدهای چرب اشباع شده بوده و در مقادیر زیاد در حیوانات و گیاهان یافت می شود.
رایجترین منبع این روغن ها مانند روغن پالم، روغن نارگیل و روغن هستهی پالم از درختان خرما می باشد.
این اسید اولین بار از درخت خرما استخراج شد.
این ماده به عنوان طعم دهنده مواد برای مواد غذایی استفاده می شود.
در صنایع مختلف از اسید پالمتیک به عنوان حفاظت در برابر حفظ رطوبت و آب از پوست، پارچه ، چوب و لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.
اسید استئاریک چیست؟
اسید استئاریک نوعی اسید چرب اشباع شده و ترکیبی آلی است که عموما از چربی حیوانات و گیاهان استخراج می شود. این اسید در آب حل نشده ولی در اتانول قابل حل است.
از آن به عنوان یک ماده مهم در ساخت و تولید شمع، پاستیل های چرب، پلاستیک و مکمل های مواد غذایی و لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.
این اسید در صنایع غذایی در تولید پاستیل های خوراکی و همچنین به عنوان عامل سخت کننده قند و آب نبات مورد استفاده قرار می گیرد.
اسید اولئیک چیست؟
اسید اولئیک یک اسید چرب اشباع شده است که به طور طبیعی در بسیاری از منابع گیاهی و محصولات حیوانی یافت می شود.
اسید اولئیک در بسیاری از مغزها و دانهها حاوی چربی و در بسیاری از ماکیان به خصوص مرغ و بوقلمون یافت میشود. جداسازی آن از منابع حیوانی چالش برانگیز و دشوار خواهد بود. در حالی که سبزیجات و دانههای روغنی منابع اصلی اسید اولئیک میباشند.
اسیدهای چرب مانند این ماده نسبت به سایر چربی ها استعداد کمتری برای فاسد شدن دارند، همین امر باعث می شود غذاهایی که دارای این ماده هستند حتی در بیرون از یخچال مدت زمان زیادی را بدون فاسد شدن سپری کنند.
میزان چربی بالای اسید اولئیک آن را یک مرطوب کننده قوی تبدیل کرده به طوری که بسیاری از شرکتهای لوازم آرایشی و بهداشتی آن را به لوسیونها و صابونهای آرایشی خود اضافه کرده تا توانایی خود را برای تولید محصولات مناسب برای تغذیه پوست بالا ببرند.
اسید لینولئیک چیست؟
اسید لینولئیک به عنوان اسید چرب امگا ۶ شناخته شده و یک اسید چرب ضروری غیر اشباع است که بیشتر در روغن های گیاهی یافت می شود و برای بدن انسان ضروری است زیرا بدن نمی تواند آن را تولید کند.
مانند تمام اسیدهای چرب، اسید لینولئیک توسط بدن به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار می گیرد.
اگر چه خوردن غذاهای غنی از امگا ۶ به دلایل مختلفی باعث بهبود سطح سلامت بدن می شوند. اما مصرف بیش از حد این اسیدهای چرب می تواند مشکل ساز باشد.
اسید لینولنیک برای درمان آرتریت روماتوئید، مولتیپل اسکلروز (MS)، لوپوس، دیابت، بیماری کلیوی، کولیت اولسراتیو و بیماری کرون استفاده می شود.
اگر تری گلیسیرید خون بالا دارید، از مکمل های آلفا لینولنیک اسید استفاده نکنید. ممکن است شرایط بدتر شود.
اسید لینولنیک چیست؟
اسید لینولنیک نوعی اسید چرب با چند پیوند دوگانه است.
ترکیبات موجود در این اسید برای حفظ سلامت پوست و ایجاد تعادل هورمونی مفید هستند.
این اسید حاوی مقدار زیادی امگا ۳ است که فشارخون، انعقاد خون و ضربان قلب را تنظیم کرده و بهبود عملکرد سیستم ایمنی و شکسته شدن چربیهای بدن می شود.
همچنین اسیدهای چرب آن در ساختن بافت مغز و سلولهای دستگاه عصبی بدن انسان نیز نقش مهمی دارند.
اسیدهای چرب اشباع چیست؟
چربی اشباع که جامد است، در غذاهای حیوانی و غذاهای فراوری شده و روغن بعضی از مواد گیاهی از قبیل: روغن خرما، روغن نارگیل و کره کاکائو یافت می شود. این چربی باعث افزایش کلسترول بد می شود و کلسترول وارد خون می گردد.
چربی های اشباع در دمای معمولی جامد هستند.
عموما چربی هایی که دارای ساختار اشباع هستند جامدند مانند : دنبه و همچنین حاوی تری گلیسیرید های اشباع نیز میباشند.
چربی اشباع در غذا برای سلامتی خطرناک است.
اسیدهای چرب غیر اشباع چیست؟
چربی غیر اشباع در روغن زیتون، گردو، آجیل، غذاهای دریایی و تخم مرغ یافت می شود. این چربی برعکس چربی اشباع، باعث کاهش تری گلیسیرید ها (اسیدهای چرب) و افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد می گردد و به این طریق کلسترول وارد کبد می شود.
این نوع اسیدها در دمای اتاق مایع می باشند اما هنگامی که در یخچال نگهداری می شوند جامد خواهند بود.
اسیدهای چرب غیر اشباع در رژیم مدیترانه ای به طور فراوان یافت می شوند و تحقیقات رابطه ی سلامت قلب، کلسترول ، سرطان و دیگر بیماری ها را در رژیم حاوی این مواد مورد تایید قرار داده است.
این مواد جایگزین مناسبی برای موادی مانند کره و یا روغن های اشباع به حساب می آیند زیرا می توانند سطح کلسترول بد خون (LDL) را پایین آورند و میزان کلسترول خوب (HDL) را افزایش دهند در نتیجه خطر ابتلا به حمله قلبی را به حداقل می رسانند.
چربی غیر اشباع برای ساخت سلول های مغز، سلامت قلب و نیز برای اعصاب چشم خوب می باشد.
محققان یکی از انواع چربی های غیر اشباع را یافتند و آن را ” امگا ۳ ” نامیدند و چون این چربی در بدن ساخته نمی شود، به همین خاطر یکی از چربی های ضروری برای بدن است.